Konec naší symbiózy s motorovým vozem M 131.1386

Autor : Pavel Reiser    Vloženo : 07.10.2012 09:28  Přečteno : 153 x   Počet komentářů : 0

Dne 29.8.2012 se po 7.167 dnech motorový vůz M 131.1386 vrátil na kolej ve stanici Bezdružice. Na kolej, která nikam nevede...

  V mezidobí zažil příjemné i krušné chvíle. V roce 1993 panovalo velké nadšení z jeho sejmutí z pomníku, které však brzy vzhledem k jeho technickému stavu a pod vidinou nekonečné práce opadlo a vůz poté chátral v depu v Plzni, protože nebyly kapacity a pak už ani vůle pro jeho opravu. A tak se v roce 1995 vozu ujal náš spolek...

 

...a od června 1997 už začal brázdit opět koleje a rozdávat radost malým i velkým cestujícím. V naší péči licencovaného dopravce najezdil 50.902 km, a to nejen po vlasti České, ale občas nahlédl i za hranice.

     Bohužel město Bezdružice, které se tváří jako jeho vlastník, ač jsme na to neviděli nikdy jedinou listinu, si usmyslelo, že motorák prodá nejvyšší nabídce. O tom jsme již informovali v minulosti. Když jsme již dál odmítli licitovat o ceně a jednání se dostala do slepé uličky, rozhodl se vlastník na nás podat žalobu na vydání vozu. Nezbývalo než respektovat a splnit požadavek.

     Na 29.8.2012 jsme tedy zabezpečili akci, kdy se naše lokomotiva T 211.0814, o kterou se oproti původnímu příslibu nakonec nikdo nestaral, snesla opět na koleje a místo ní se na své původní místo vrátil motorový vůz. Chování pana starosty Bezdružic nebudeme příliš komentovat, ale řekněme kulantně, že se choval jako malý kluk... to pokračovalo i v situaci, kdy si odmítl motorový vůz převzít, a to jak hned ve středu, tak i následně v pátek.

     Při samotné akci prací jeřábu, ten drobeček má 60 tun, vzniklo několik drobných škod, některé jsme provizorně v rámci možností a technického vybavení napravili hned ve středu, kdy jsme zahladili ty nějvětší a např. jsme položili 38 nových betonových dlaždic. Další jsme odstranili následně v pátek 31.8.2012 a zbytek po vzájemné domluvě se SŽDC jsme opravili do měsíce, tak aby bylo vše ke spokojenosti zejména cestujících.

     A na závěr nutno poděkovat za profesionální přístup a významnou pomoc firmě APB-Plzeň.

Více fotografií naleznete v našem Fotoalbu.



Přihlášení do systému



Podporují nás

Vraga AZD Ing. Koldu?ek Rokycany
Město Rokycany
Město Rokycany

Město Hrádek
Město Hrádek

Město Miroąov
Město Miroąov

Obec Nezvěstice
Obec Nezvěstice

obec Dobřív
Obec Dobřív

Obec Kamenný újezd
Obec
Kamenný Újezd

Obec Mešno

Obec Příkosice