O nás

  Každý malý kluk chtěl být strojvedoucím, leštit si tu svoji mašinku a přimhouřenýma očima sledovat koleje spojující se na obzoru za rytmického klapotu kol...

   My jsme pravda již trochu odrostlejší kluci, kteří nechtěli, aby jejich klukovské sny odvál vítr zapomnění a navíc se snažíme Vám ostatním je alespoň na několik chvil připomenout. A protože železnice vyžaduje pořádek a disciplínu, založili jsme na jaře roku 1993 náš spolek LOKÁLKA GROUP. Tím se začala odvíjet již skoro dvacetiletá historie našeho konání, které představuje jednak opravy a znovuzprovozňování historických železničních vozidel a předmětů, ale též bádání a publikační činnost na poli zajímavé železniční historie.

     A tak se s námi již tradičně můžete setkat při Hamernických dnech v Dobřívi, při celé řadě námi pořádaných Výletů po vlasti České, při oslavách nejrůznějších výročí tratí či měst, Mikulášské nadílce a dalších akcích. Od roku 1996 máme licenci na provozování drážní dopravy, která nás opravňuje k jízdě po celém území České republiky a tak jsme my i náš motoráček M 131.1386 postupně začali poznávat krásy naší vlasti. A věřte nám, že rozzářené oči dětí na našich jízdách jsou nám tou nejlepší odměnou za naše snažení.

    Bezesporu nejhezčím vozidlem spolku byl motorový vůz M 131.1386, přezdívaný "stojednatřicítka". Motoráček byl vyroben ve Vagónce Studénka v roce 1954 a do roku 1984 sloužil u ČSD převážně v západočeském kraji. Po jeho vyřazení si vzali nad ním patronát žáci ZŠ Bezdružice, kde byl do roku 1993 vystaven na pomníku u nádraží. Od roku 1995 do roku 2012 byl v péči našeho spolku, který jej po náročné více než tříleté renovaci opět probudil k novému životu.

    Členové spolku shromáždili pod hlavičkou našeho spolku řadu zajímavých vozidel, která se postupně, jak nám síly prostředky stačí, probouzíme k novému životu.
     Do našich řad za dvacet let spolkové činnosti zavítali železniční inženýři, medik, kuchař, truhlářský učeň, výpravčí, studenti Západočeké univerzity, právník, automechanik, účetní, počítačový grafik, strojvedoucí, daňový úředník, pojišťovací agent až se počet členů spolku ustálil na současném číslu 9. Různorodá skladba profesí a zaměření jednotlivých členů spolku dává záruku naší všestrannosti, operability a relativní nezávislosti.      

     Jak již bylo předestřeno v úvodu, naše činnost nespočívá pouze v opravách a následném provozování historických vozidel. Členové spolku a další přátelé železnice poměrně pravidelně publikují výsledky svého snažení v našich publikacích. A tak jste si již z naší edice mohli opatřit monografie 110 let trati Rokycany-Mirošov-Nezvěstice (1993), Stopou radnické lokálky (1994), Železniční provoz v modelu (1995), Motorové vozy M 131.1 (1995), Motorové vozy M262.0 (1996), 100 let trati Rakovník-Bečov a Protivec-Bochov (1997), Motorové vozy ze Škodovky (1998), Moldavská horská dráha (1999), Osobní vozy Buštěhradské dráhy (2001)  a Podmokelsko-duchcovská dráha (2001) a další publikace na kterých jsme se spolupodíleli. Od roku 1993 vycházel náš nepravidelný občasník Lokálka a náš sortiment doplňuje celá řada pohlednic s železniční tématikou, též odznáček, pamětní medaile apod.

     Náš spolek není uzavřená společnost a rádi mezi sebou přivítáme zájemce o členství.


Přihlášení do systému



Podporují nás

Vraga AZD Ing. Koldu?ek Rokycany
Město Rokycany
Město Rokycany

Město Hrádek
Město Hrádek

Město Miroąov
Město Miroąov

Obec Nezvěstice
Obec Nezvěstice

obec Dobřív
Obec Dobřív

Obec Kamenný újezd
Obec
Kamenný Újezd

Obec Mešno

Obec Příkosice